Cox & Co

Ook de horeca is nu overstag gegaan voor Open Hiring. De keten Cox & Co uit Roermond (die twaalf bedrijven exploiteert) trekt de stoute schoenen aan. ‘Het is iets compleet nieuws, dat maakt het leuk en interessant om mee te experimenteren’, zegt directeur Sanne Cox. Ze is optimistisch. ‘Ik denk dat we gemotiveerde mensen binnen gaan krijgen. Mensen die het zélf willen. Dat is het belangrijkst. Voor andere zaken, zoals opleiding, kunnen wij zorgen.’ Cox hoopt dat Open Hiring ook bij andere werkgevers in haar branche navolging krijgt. ‘Wat heb je te verliezen?’   

We beginnen er met een open mind aan

Als eerste bedrijf in de horeca gaat Cox & Co uit Roermond (een keten van twaalf restaurants en eetgelegenheden) een pilot opzetten met Open Hiring. Het begin is bescheiden; bij Schnitzelparadies in Roermond kan een afwasser voor acht uur aan de slag zonder sollicitatiebrief of cv. ‘In de voorbereiding dachten we: wat zijn nu functies die bij zo’n nieuw concept passen? Veel andere bedrijven begonnen laagdrempelig. Met eenvoudige jobs, om daarna te bezien of die werknemer naar een andere functie in de onderneming zou kunnen doorgroeien. Veel werk in de horeca zit in de bediening. Daar kan het heel hectisch en onvoorspelbaar aan toe gaan. Afwaswerk is makkelijker te organiseren. Normaal doet het personeel dat erbij, maar voor Open Hiring is er een aparte werkplek van gemaakt’, zegt directeur Sanne Cox.

Ze werd door de gemeente Roermond geattendeerd op deze nieuwe aanpak op de arbeidsmarkt. ‘Die benaderen ons vaker over projecten met een maatschappelijke impact. Ik vond het meteen een intrigerend idee. Open Hiring is iets compleet nieuws, dat maakt het leuk en interessant om mee te experimenteren. We beginnen met een open mind aan Open Hiring. Dit is een eerste stap; als die lukt, kijken we of er nog meer functies zijn binnen onze bedrijven die we op deze manier in kunnen vullen. Ik denk dat we hiermee een nieuw instrument in handen krijgen om op een krappe arbeidsmarkt nieuw personeel te werven. Van Start Foundation begreep ik dat je daarmee ook doelgroepen bereikt die tot nu toe buiten beeld blijven. Ik verwacht langs deze weg gemotiveerde, enthousiaste mensen binnen te krijgen. Die motivatie is het belangrijkst; mensen moeten het zelf willen. Voor de andere zaken, zoals opleiding, kunnen wij zorgen.’

Koudwatervrees heeft Cox niet. Ook niet als blijkt dat er werknemers op de vacature afkomen die extra begeleiding of hulp bij problemen buiten de werkkring nodig hebben. ‘Dat doen we met onze andere collega’s nu eigenlijk ook al, als dat nodig blijkt te zijn. Als er bijvoorbeeld een van onze medewerkers in de schulden komt, schakelen we een budgetcoach in.’ De Limburgse horecaondernemer hoopt dat meer werkgevers in haar bedrijfstak het aandurven om te starten met Open Hiring. ‘Ik zeg altijd: je kunt pas écht over een nieuw initiatief een oordeel vellen als je er zelf ervaring mee hebt opgedaan. Het is altijd het proberen waard. Want welk risico loop je nu helemaal? Zelfs al wordt het geen succes; wat heb je dan verloren?’