Zij doen mee

Open Hiring vraagt lef van werkgevers om mensen die zeggen het werk te willen en kunnen doen, zonder sollicitatiegesprek aan te nemen. Lef om situaties te omarmen waarin we niet alle antwoorden kennen. Het vraagt van werkgevers om op een innovatieve manier om te gaan met alle mogelijkheden die er zijn. Dit zijn de eerste werkgevers die hun deur volledig openzetten.

13

Open Hiring werkgevers

Chain Logistics

Locatie: Jagersveld 10, Uden
Type werk: Assemblage

MamaLoes

Locatie: Tijvoortsebaan 15, Goirle
Type werk: Logistiek

ECCO Leather

Locatie: Vierbundersweg 11, Dongen
Type werk: Leerlooierij

Groen Xtra

Locatie: Insulindestraat 9, Tilburg
Type werk: Groenvoorziening

De Koekfabriek

Locatie: Agro Business Park 75, Wageningen
Type werk: Productie

Koeckebackers

Locatie: Agro Businesspark 75, Wageningen
Type werk: Productie

Centerparcs de Limburgse Peel

Locatie: Peelheideweg 25, America
Type werk: Schoonmaak

Cordaan Thuisdiensten

Locatie: Zekeringstraat 1, Amsterdam
Type werk: Schoonmaak

Kleywegen

Locatie: Edisonweg 15, Woerden
Type werk: Diverse algemene werkzaamheden

Noot Personen-vervoer

Locatie: Horaplantsoen 2, Ede
Type werk: Callcenter

Novon schoonmaak

Locatie: Botterweg 16, Zwolle
Type werk: Schoonmaak

Cox & Co

Locatie: Kazerneplein 5, Roermond
Type werk: Afwaswerkzaamheden

Jumbo Rotterdam Schiedamseweg

Locatie: Schiedamseweg 62, Rotterdam
Type werk: Diverse werkzaamheden

Bij een nieuwe vestiging van Patisserie Pater in Zwaagdijk kunnen kandidaten zich vanaf medio september inschrijven voor een van de vijf à zes productiebanen die het familiebedrijf openstelt voor Open Hiring. “Het verleden moet de kansen van mensen niet belemmeren”, vindt Renee Pater, vierdegeneratietelg en HR-manager bij Pater, dat over vier jaar zijn eeuwfeest viert. 

Als eerste zorgbedrijf is Cordaan Thuisdiensten van start gegaan met Open Hiring. Daarmee werd een oude belofte ingelost, want de Amsterdamse organisatie wilde in februari al beginnen met een pilot. Het coronavirus was echter spelbreker. Cordaan denkt met Open Hiring een nieuw wapen tegen personeelstekorten in handen te hebben. ‘Wij kijken al langer buiten de gebaande paden.’ 

Novon uit Zwolle gaat nieuwe medewerkers aannemen via Open Hiring. Jacco Vonhof is enthousiast over de filosofie achter deze bijzondere aanpak. ‘Iemand meldt zich bij ons aan voor een baan, komt op een lijst en gaat aan de slag. Simpeler en eerlijker kan het eigenlijk niet.’

ECCO Leather, een leerbedrijf in Dongen, wil productiewerk invullen via Open Hiring. Opnieuw een bedrijf dat zo’n experiment aandurft. “Het kost ons steeds meer moeite mensen voor de productie te vinden. Deze aanpak is misschien een oplossing.”

Ook de horeca is nu overstag gegaan voor Open Hiring. De keten Cox & Co uit Roermond (die twaalf bedrijven exploiteert) trekt de stoute schoenen aan. ‘Het is iets compleet nieuws, dat maakt het leuk en interessant om mee te experimenteren’, zegt directeur Sanne Cox.

‘Ik hoop heel leuke en goede arbeidskrachten binnen te krijgen. Want tussen de mensen die niet solliciteren, maar wel graag willen werken, zitten heel gemotiveerde en geschikte kandidaten’, meent directeur Martijn Kersing. Hij heeft daarnaast de visie dat de aanpak blijvend een rol kan spelen op de arbeidsmarkt.

Niet praten, maar doen. Dat is het no-nonsensemotto van Arthur de Nerée, directeur van De Koekfabriek, een Utrechtse keten van zes vestigingen waar koekjes worden gebakken. Daarom is hij gecharmeerd van Open Hiring, de aanpak waarbij personeel zonder te solliciteren aan de slag kan.

Koeckebackers beschouwt zichzelf als een ‘sociaal impactbedrijf’. De stap naar een pilot met Open Hiring was dus klein. Twee kandidaten kregen een arbeidscontract voor 24 uur. ‘Ik verwacht dat ze over een tijdje naar een andere baan doorstromen’, zegt directeur Joep Langen.

“Open Hiring vraagt vertrouwen en lef van de werkgever, maar zeker ook van de medewerker.”

Ook Kleywegen in Woerden, werkzaam in grondwerk en weg- en waterbouw, ziet kansen met Open Hiring. “Geweldig om via zo’n onconventionele route perspectief te geven aan mensen die anders nauwelijks aan een baan kunnen komen.”

Bij GroenXtra in Tilburg, dat het openbaar groen en de publieke ruimte in deze en andere gemeenten bijhoudt, hebben 23 mensen via Open Hiring een arbeidsplek gevonden. Vijf van hen haakten daarna af, maar directeur Robert Bool is toch positief gestemd over de baan zonder sollicitatiegesprek.

Directeur Rob Jansen is klaar voor de start met Open Hiring. “Het is een innovatie waar we meer dan open voor staan”, zegt hij. Jansen wil als ‘rolmodel’ fungeren voor andere ondernemingen in zijn sector. Binnenkort opent Chain Logistics in Uden een vacaturewachtlijst voor productiepersoneel.

Start Foundation koos voor samenwerking met MamaLoes, omdat dit bedrijf met 130 medewerkers reeds een tolerant aannamebeleid voert en heel wat mensen uit de bijstand haalde. Velen werken inmiddels in een vast dienstverband en ook bij Open Hiring is dat de stip aan de horizon.