Een baan zonder sollicitatiegesprek

Bij het werven en selecteren van personeel vindt uitsluitsel plaats. Met Open Hiring™ is dit te tackelen. Dit model wordt al 35 jaar met succes toegepast bij Greyston in New York. Het biedt iedereen een kans op een baan, ongeacht de achtergrond. Samen met Start Foundation krijgt Open Hiring™ navolging in Nederland.

Persbericht: Greyston Bakery (New York) en Start Foundation brengen vooruitstrevend sociaal model naar Amsterdam

Eindhoven, 17 oktober 2017 - De Greyston Bakery is ’s werelds meest bekende sociale onderneming. Sinds 1982, toen de zenboeddhistische monnik Bernie Glassman de bakkerij begon in de staat New York, is ze een rolmodel voor bedrijven die meer willen betekenen in de samenleving. Greyston kent een opendeurinhuurbeleid (Open Hiring™), waardoor ze de meest vooruitstrevende vorm van anoniem solliciteren ter wereld heeft. Haar producten worden al sinds 1995 geleverd aan onder andere Ben&Jerry’s, het beroemde ijsmerk. Eind vorige week kondigde Greyston in New York aan dat ze een vestiging gaat openen in Amsterdam en Nederland kennis wil laten maken met haar gedachtegoed en methoden. Daarna wil ze verder Europa in. Maatschappelijk investeerder Start Foundation staat haar hierin bij en heeft 500.000 dollar toegezegd om de eerste voorbereidingen te starten.

Het Greyston-model werkt zo: Iedereen die een baan wil, kan zijn naam invullen op een lijst. Zodra er plek is, krijgt de volgende persoon op de wachtlijst een plek aangeboden. Er worden geen vragen gesteld over verleden of gaten in het cv, en er worden geen referenties gevraagd of screenings gedaan. Daardoor krijgt iedereen die wil, de kans om te werken, ongeacht de opleiding, werkgeschiedenis of sociale barrières uit het verleden, zoals een crimineel verleden, dakloosheid of drugsgebruik. Winst uit de bakkerij steunt de non-profit-Greyston Foundation, die kinderopvang, huisvesting, gezondheidszorg, training, computertrainingscentrum en meer biedt aan haar werknemers: mensen met lage inkomens uit de gemeenschap van Yonkers NY. CEO Mike Brady: “We don’t hire people to bake brownies, we bake brownies to hire people.”

Primeur voor Amsterdam
Aan de komst van de Amerikanen is ruim 1,5 jaar voorbereiding voorafgegaan. Greyston en Start Foundation werden terzijde gestaan door amsterdam inbusiness, dat beide partners wist te overtuigen om de bakkerij in Amsterdam te vestigen. “Amsterdam is zeer verheugd over de komst van Greyston naar de stad. De competitie was heftig. Zo waren ook Londen en Manchester in de race, maar was het onze stad die Greyston het meest overtuigde. Het Open Hiring™-model biedt Amsterdammers kansen om volwaardig mee te kunnen doen op de arbeidsmarkt, ongeacht hun verleden”, aldus Dieter Oude Kotte, Senior Advisor Foreign Investments bij amsterdam inbusiness.

Frontrunners on a social mission
Tijdens een speciaal evenement in New York in het Rockefeller Playhouse vorige week donderdag benadrukte Unilever-topman Paul Pollman hoe belangrijk Greyston is voor de beweging van het zogeheten conscious capitalism. Ben Cohen, een van de oprichters van Ben&Jerry’s, noemde de samenwerking met Start Foundation zeer vanzelfsprekend: “Two frontrunners on a social mission.” Greyston en Start Foundation kondigden aan eerst enkele pilots op te gaan zetten om het model aan te passen aan Europese i.c. Nederlandse omstandigheden. Dan is het model ook gereed als de bakkerij haar deuren gaat openen. Dit zal naar verwachting ergens eind 2019 worden.
Start Foundation-directeur Jos Verhoeven ziet een droom uitkomen: “Greyston is de meetlat, ze heeft laten zien dat serieuze business samen kan gaan met armoedebestrijding en mensen kansen bieden. We gaan er een beweging van maken en zijn pas tevreden als veel meer bedrijven dit voorbeeld volgen.”

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

In de VPRO-documentaire Tegenlicht (2016) werd kennisgemaakt met Greyston. In deze documentaire zien we ook medewerker Dion Drew, die zelf ooit een voormalige drugsdealer was en veroordeeld is geweest. Dankzij Greyston heeft hij een nieuwe kans gekregen.

Vertegenwoordigers van de pers kunnen kennismaken met Dion Drew van Greyston Bakery en zijn persoonlijke verhaal horen. BrabantDC, netwerk voor Brabant als creatieve topregio, heeft Dion uitgenodigd als spreker tijdens het BrabantDC Networking Dinner @ Dutch Design Week op vrijdag 27 oktober van 17.30 tot 22.00 uur. Voor meer informatie over het programma, zie hier. Dion zal spreken tussen 19.00 en 20.00 uur in het Klokgebouw in Eindhoven, waar tevens het kantoor van Start Foundation gevestigd is.
Pers kan zich aanmelden via:

Joyce Bokhoven
joyce@brabantdc.nl
www.brabantdc.nl

Voor meer informatie over het samenwerkingsverband met Greyston en/of een interview met Jos Verhoeven, directeur Start Foundation, kunt u contact opnemen met:

Lycia Bakker, communicatie Start Foundation
E-mail: lycia.bakker@startfoundation.nl

Op aanvraag organiseren wij een telefonisch interview of Skype-meeting met Mike Brady, President & CEO, Greyston Bakery, New York.

Over Greyston
Greyston is sinds 1982 de belangrijkste sociale onderneming in de VS, gevestigd in Southwest Yonkers, New York. Op haar eigen unieke wijze helpt ze mensen uit een kwetsbare positie naar werk en uit de armoede. Greyston's unieke combinatie van Open Hiring™ bij de wereldberoemde Greyston Bakery en andere sociale diensten helpt mensen uit de problemen en aan een inkomen. Greyston gelooft onvoorwaardelijk in menselijke groei en menselijk potentieel. Greyston staat, met haar filosofie, vooraan in de strijd tegen armoede.

Greyston Bakery is het bedrijf dat de heerlijke brownies maakt voor Ben&Jerry’s, zoals de smaken Chocolate Fudge Brownie™ en Half Baked®. Greyston Bakery is een nationaal erkende sociale onderneming en de eerste New York Benefit Corporation. Meer informatie is te vinden op www.greyston.com.

Over Start Foundation
Start Foundation is een onafhankelijk maatschappelijk investeerder die werk wil creëren voor mensen die om verschillende redenen onvoldoende in staat zijn om zelfstandig een baan te vinden. Dat gebeurt door drempels weg te nemen, en te investeren in (eigen) initiatieven en bedrijven die dat mogelijk maken. Het bestuur van Start Foundation bestaat uit: Han Noten (burgemeester van Dalfsen, oud-fractievoorzitter PvdA Eerste Kamer), Annemarie van Gaal (zakenvrouw en bekend van tv, o.a. Een dubbeltje op zijn kant), Femke Halsema (auteur, programmamaakster en voormalig fractievoorzitter GroenLinks) en Alex Mulder (oprichter USG People). Meer informatie is te vinden op www.startfoundation.nl.

Over amsterdam inbusiness
amsterdam inbusiness is een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Amstelveen, Amsterdam, Almere en Haarlemmermeer dat zich richt op acquisitie en relatiebeheer van internationale investeerders in de metropoolregio Amsterdam. Meer informatie is te vinden op www.iamsterdam.com.