Woorden werken bij Open Hiring

“We all have issues”, “no questions asked”, “we enlighten the path”. Met deze woorden werd mij door Mike Brady, CEO  Greyston, New York, uitgelegd wat Open Hiring inhoudt. Met daarbij de opdracht van Start Foundation om Open Hiring in Nederland te introduceren. De beeldende Amerikaanse taal is lastig te vertalen, maar taal speelt ook in de Nederlandse variant van Open Hiring een grote rol.

“Wij willen minimaal 1.000 mensen uit de bakken halen”, “er is een granieten bestand”, “afstand tot de arbeidsmarkt”, “labelen van werknemers op hun beperkingen”. Dat zijn de woorden die wij gewend zijn te gebruiken, wanneer we mensen aan het werk willen krijgen. We leggen de nadruk op wat iemand niet kan, terwijl werk gaat over het deel dat iemand wel kan. Jacco Verhaeren kreeg Pieter van den Hoogenband wereldkampioen, niet door zijn slechte start te verbeteren, maar door zijn zwemtempo te verhogen, wat Pieter zijn sterkste kant altijd al was.

Werk gaat over het deel dat iemand wel kan

Met Open Hiring Nederland beginnen we van voren af, vanaf de andere kant. Niet degene die aan de kant staat, wordt onderzocht, bij Open Hiring is werk het uitgangspunt. We maken geen onderscheid tussen mensen, het werk selecteert wat iemand moet kunnen. Iedereen die aangeeft dat hij het werk aankan, kan beginnen en wordt vanaf dag 1 betaald. De eerste die zich meldt, krijgt de baan, “no questions asked”. Eenmaal aan het werk, is er geen verschil tussen collega’s, “we alle have issues”. Daar kun je vaak prima mee functioneren. Alleen voor dat wat werk in de weg zit, zoeken we een oplossing. 

Bij opnieuw beginnen, hoort ook oefenen. Daarom zijn we met een aantal werkgevers op kleine schaal pilots aan het draaien. Onderzoeken wat er gebeurt, aanpassen en bijschakelen waar nodig. Via deze website kun je ons volgen, we nemen je mee in de ervaringen die we opdoen. De eerste ervaringen zijn voorzichtig positief. Via Open Hiring  bereiken MamaLoes en Chain Logistics mensen die al jaren thuiszitten.

Ondertussen ontwikkelen we de woorden die horen bij Open Hiring: “een baan zonder sollicitatiegesprek”, “label de werkgever in plaats van de medewerker”, “de Life coach zoekt oplossingen”, “samen deuren openen”, “we hebben allemaal een verhaal”. Bij Start Foundation staat de deur ook open, voor iedere werkgever die ons wil versterken in dit verhaal.

Je las een column van:

Programmamanager Open Hiring®
040 2461850