HomeLogo
Verhalen

Werkgevers

'Je geeft de regie uit handen, dat is best even spannend'

In Leeuwarden is de werkloosheid al jaren hoger dan in de rest van Nederland. Het aantal werkloze jongeren en mensen met een bijstandsuitkering is zelfs dubbel zoveel als in vergelijkbare gemeenten. Daarom kwam er vanuit de gemeenteraad een motie om binnen de gemeente met Open Hiring aan de slag te gaan. Recruiter Karin Vink pakte deze uitdaging op en startte een pilot. “In januari zijn de eerste drie mensen begonnen.”

“De mensen die op Open Hiring afkomen zijn heel verschillend. Sommige hebben een baan en willen graag iets nieuws proberen. Andere zijn nog op zoek naar werk en vinden het laagdrempelige fijn. Ook de leeftijd is heel divers. Op onze vacature reageerden mensen van tussen de 30 en 60 jaar.”

Vraag 01

Hoe ben je van start gegaan?

“Ik heb eerst onderzoek gedaan naar Open Hiring: wat is het precies, hoe werkt het? Ook heb ik verschillende gemeentes en organisaties gesproken die met Open Hiring werken. Dat bleek nog best lastig, want er zijn veel lookalikes - initiatieven die lijken op Open Hiring, maar het strikt genomen net niet zijn. Vervolgens zijn we met één functie begonnen. Ik dacht: laten we dit stap voor stap doen. Want dit is helemaal nieuw en dat is best spannend. Daarom heb ik vanaf het begin ook meerdere managers verteld waar ik mee bezig was en gevraagd welke vacatures er het komende jaar vrijkomen. Je moet de mensen op de werkvloer echt meenemen in je proces, want het is een heel andere manier van werken dan ze gewend zijn. Niet iedereen ziet dat meteen zitten. Voor de pilot kozen we de functie van medewerker Groenvoorziening. Omdat we daar meerdere mensen voor zochten én omdat hun teammanagers dicht op het werkveld zitten.”

Vraag 02

Hoe konden werkzoekenden reageren?

“We hebben de vacature eerst op Facebook gezet, met de gedachte: eens zien wat het doet, we kunnen altijd nog op andere kanalen adverteren. Maar de post deed het zo ontzettend goed dat we besloten om het daarbij te houden. Om een beeld te geven: onze Open Hiring post op Facebook had een organisch bereik van maar liefst 18.000 views en 66 deelacties. Bij een regulier bericht van ons ligt het organisch bereik tussen de 3.000 en 9.000 views tot slechts 10 tot 15 deelacties. Je kunt je voorstellen dat de Open Hiring post voor wat betreft bereik het heel goed heeft gedaan.

Iedereen die geïnteresseerd was, kon zich op een bepaalde dag tussen 10.00 en 12.00 uur op het gemeentehuis fysiek inschrijven. In totaal hebben 28 mensen zich ingeschreven, waarvan er drie inmiddels zijn gestart. Deze mensen hebben een contract van vijf maanden gekregen, zonder proeftijd. Zo heeft iedereen genoeg tijd om te kijken of er een match is.

De mensen die niet bovenaan stonden, hebben we een mail gestuurd. Hierin bedankten we ze voor hun interesse en lieten we weten op welke plek ze op de reservelijst staan. Iedereen die vragen had, kon terugmailen of op een bepaalde ochtend bellen. Dat stukje nazorg vond ik belangrijk. Want deze mensen willen graag werken, maar hebben soms geen idee waar ze allemaal terechtkunnen. Het is fijn als je ze dan een steuntje in de rug kunt geven. We verwachten over een paar maanden weer een aantal posities voor de functie medewerker Groenvoorziening te mogen vervullen. Als het zover is, dan worden de eerstvolgende kandidaten, die op onze Open Hiring lijst staan ingeschreven, door ons weer benaderd.” 

Vraag 03

Zijn er dingen die je de volgende keer anders zou doen?

“Er zijn mensen die alleen op afspraak bij de gemeente mogen komen. Die hadden van tevoren moeten laten weten dat ze kwamen. Dat had ik in de vacature moeten zetten. Ook zou ik de inschrijving de volgende keer om half negen laten beginnen, als het gemeentehuis opengaat. Dan kan iedereen zelf zien hoeveel mensen er voor hen in de rij staan. Nu kwamen sommige mensen namelijk al vóór tienen.”

Vraag 04

Zou je andere organisaties aanraden om met Open Hiring te werken?

“Absoluut. Vanuit de gemeente Leeuwarden ondersteunen we volmondig de inzet van Open Hiring als een effectieve wervingsmethode. Het biedt kansen voor een diverse groep sollicitanten. We zijn met Open Hiring begonnen vanwege de arbeidsmarktkrapte, maar het maatschappelijke aspect vind ik minstens zo belangrijk. Deze manier van werven draagt enorm bij aan het creëren van gelijke kansen. Ik hoop dat we door Open Hiring ook steeds creatiever gaan denken. Ik beveel deze wervingsmethode dan ook zeker alle organisaties aan. Uiteraard moet je wel realistisch blijven, dat het niet voor elke functie toepasbaar is. 

Zo zou ik het werknemers en werkgevers gunnen dat organisaties meer met elkaar gaan samenwerken. Ook stimuleer ik bedrijven om meer functies voor personen met een loopbaanbehoefte met elkaar uit te wisselen voor bijvoorbeeld een half jaar tot een jaar. Zodat mensen makkelijker kennis kunnen maken met een andere baan. Kijken of het wat voor ze is, zonder dat iemand meteen zijn of haar vaste contract verliest. Dat zou ik mooi vinden, dat we het veel meer samen gaan doen in plaats van: deze is van mij.”

Meer weten over Open Hiring?

Ontdek wat Open Hiring voor jouw bedrijf kan betekenen en hoe jij als werkgever mensen een kans kan geven.

Lees andere verhalen