HomeLogo
Verhalen

Werknemers

‘Unieke kans om zo te starten bij de gemeente Zoetermeer’

Sinds 1 maart 2024 vervult Milou Brouwer (35) de rol van klantadviseur bij de gemeente Zoetermeer. Ze hoefde niet voor deze functie te solliciteren. Dit dankzij het gedurfde experiment van de gemeente Zoetermeer. De vacatures van de gemeente Zoetermeer betroffen kantoorfuncties en dat is uniek via Open Hiring.

Vraag 01

Milou was hiervoor werkzaam in de kinderopvang, kreeg fysieke problemen en moest noodgedwongen op zoek naar een andere baan. ‘Deze kans moest ik met beide handen aangrijpen’, vertelt Milou. ‘Ik kon niet bij de informatiebijeenkomst zijn, maar ik heb online veel informatie opgezocht over de functie en werd steeds enthousiaster over de functie klantadviseur.’ Nu zit ze in het gemeentehuis en staat ze inwoners bij met hun vragen en problemen over bijvoorbeeld losliggende stoeptegels of het aanvragen van een paspoort.

Vraag 02

Het animo voor deze aanpak bleek overweldigend. Tijdens de informatiebijeenkomst meldden zich bijna vijfhonderd gegadigden aan, waarvan Milou als eerste haar interesse kenbaar maakte. Haar verhaal illustreert de diversiteit van de kandidaten die open hiring aantrekt: mensen met en zonder diploma, ervaren professionals en 'switchers' die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging. De enige vereiste in de vacatures was de beheersing van de Nederlandse taal. Als je aan de slag wil als klantadviseur, moet je ook Engels kunnen spreken. ‘Daar voldeed ik aan’, aldus Milou.

Vraag 03

‘De wil om te gaan werken was voor mij het belangrijkste. Veel werkzaamheden leer je toch in de praktijk. De proefmaand beviel me goed en heb nu een jaarcontract gekregen. Ik word nu verder opgeleid om de uiteenlopende vragen van inwoners te kunnen beantwoorden.’

Meer weten over Open Hiring?

Bekijk wat Open Hiring voor jou kan betekenen als werkzoekende.

Lees andere verhalen