Open Hiring vraagt lef van werkgevers om mensen zonder sollicitatiegesprek aan te nemen. Lef om situaties te omarmen waarin we niet alle antwoorden kennen. Het vraagt van werkgevers om op een innovatieve manier om te gaan met alle mogelijkheden die er zijn. Dit zijn de werkgevers die hun deur volledig openzetten. Lees verder ook interviews met enkelen van hen.

Ben je als werkgever geïnteresseerd in Open Hiring? Laat dat dan weten via dit formulier.

Drie vacatures heeft horecaondernemer Joost d’Hondt inmiddels via Open Hiring ingevuld bij zijn restaurant ’t Zusje in Terneuzen. ‘Om mij heen zie ik ondernemers kampen met personeelstekorten. Er zijn zelfs zaken die om die reden een dag in de week dichtgaan. Dat moet toch anders kunnen.'

Supermarktondernemer Monique Ravenstijn stond aanvankelijk heel sceptisch tegenover Open Hiring. “Ik had er best wel mijn vraagtekens bij of dat hier wel zou werken. Tot ik ontdekte dat deze aanpak heel sterk vanuit de werkgever is uitgedacht. Dat vind ik héél prettig; bij veel van dit soort programma’s ligt het accent vaak anders.”

Zeeland maakt voor het eerst kennis met Open Hiring, de ‘baan zonder sollicitatiegesprek’. Market Plaza heeft in zijn Albert Heijn supermarkt in Burgh-Haamstede vacatures opengesteld. ‘Het gaat niet alleen maar om vakken vullen; op onze winkelvloer is veel meer mogelijk’, aldus HR-Manager Saskia Maljers.

"Sollicitatiegesprekken voegen vaak niets toe"

Saskia Maljers, Market Plaza AH

Fabio Scheeren van vleesgroothandel Freshco uit het Limburgse Echt grasduinde wat op Facebook en internet en kwam uiteindelijk op de site van Open Hiring uit. ‘Dat concept sprak mij meteen aan. Dat moeten wij ook eens proberen, dacht ik. Mijn indruk is dat sollicitatieprocedures vaak resulteren in een vertekend beeld van de mensen met wie je gesprekken hebt gevoerd.

Dé Schoonmaker uit Rosmalen wordt het eerste schoonmaakbedrijf in Brabant dat met Open Hiring begint. Zeer naar de zin van directielid Gaby Westelaken, die hoge verwachtingen over het concept koppelt aan de pioniersgeest van het bedrijf. ‘Wij lopen graag voorop in innovatie.’ GWS heeft al een reputatie opgebouwd met eerdere initiatieven op het gebied van sociaal ondernemerschap.

Bij een nieuwe vestiging van patisserie Pater in Zwaagdijk kunnen kandidaten zich vanaf medio oktober inschrijven voor een van de vijf à zes productiebanen die het familiebedrijf openstelt voor Open Hiring. “Het verleden moet de kansen van mensen niet belemmeren”, vindt Renée Pater, vierdegeneratietelg en HR-manager bij patisserie Pater, dat over vier jaar zijn eeuwfeest viert. 

Als eerste zorgbedrijf is Cordaan Thuisdiensten van start gegaan met Open Hiring. Daarmee werd een oude belofte ingelost, want de Amsterdamse organisatie wilde in februari al beginnen met een pilot. Het coronavirus was echter spelbreker. Cordaan denkt met Open Hiring een nieuw wapen tegen personeelstekorten in handen te hebben. ‘Wij kijken al langer buiten de gebaande paden.’ 

Novon uit Zwolle gaat nieuwe medewerkers aannemen via Open Hiring. Jacco Vonhof is enthousiast over de filosofie achter deze bijzondere aanpak. ‘Iemand meldt zich bij ons aan voor een baan, komt op een lijst en gaat aan de slag. Simpeler en eerlijker kan het eigenlijk niet.’

ECCO Leather, een leerbedrijf in Dongen, wil productiewerk invullen via Open Hiring. Opnieuw een bedrijf dat zo’n experiment aandurft. “Het kost ons steeds meer moeite mensen voor de productie te vinden. Deze aanpak is misschien een oplossing.”

“Open Hiring vraagt vertrouwen en lef van de werkgever, maar zeker ook van de medewerker.”

Ook de horeca is nu overstag gegaan voor Open Hiring. De keten Cox & Co uit Roermond (die twaalf bedrijven exploiteert) trekt de stoute schoenen aan. ‘Het is iets compleet nieuws, dat maakt het leuk en interessant om mee te experimenteren’, zegt directeur Sanne Cox.

‘Ik hoop heel leuke en goede arbeidskrachten binnen te krijgen. Want tussen de mensen die niet solliciteren, maar wel graag willen werken, zitten heel gemotiveerde en geschikte kandidaten’, meent directeur Martijn Kersing. Hij heeft daarnaast de visie dat de aanpak blijvend een rol kan spelen op de arbeidsmarkt.

Niet praten, maar doen. Dat is het no-nonsensemotto van Arthur de Nerée, directeur van De Koekfabriek, een Utrechtse keten van zes vestigingen waar koekjes worden gebakken. Daarom is hij gecharmeerd van Open Hiring, de aanpak waarbij personeel zonder te solliciteren aan de slag kan.

Ook Kleywegen in Woerden, werkzaam in grondwerk en weg- en waterbouw, ziet kansen met Open Hiring. “Geweldig om via zo’n onconventionele route perspectief te geven aan mensen die anders nauwelijks aan een baan kunnen komen.”

Bij GroenXtra in Tilburg, dat het openbaar groen en de publieke ruimte in deze en andere gemeenten bijhoudt, hebben 23 mensen via Open Hiring een arbeidsplek gevonden. Vijf van hen haakten daarna af, maar directeur Robert Bool is toch positief gestemd over de baan zonder sollicitatiegesprek.

Directeur Rob Jansen is klaar voor de start met Open Hiring. “Het is een innovatie waar we meer dan open voor staan”, zegt hij. Jansen wil als ‘rolmodel’ fungeren voor andere ondernemingen in zijn sector. Binnenkort opent Chain Logistics in Uden een vacaturewachtlijst voor productiepersoneel.

Start Foundation koos voor samenwerking met MamaLoes, omdat dit bedrijf met 130 medewerkers reeds een tolerant aannamebeleid voert en heel wat mensen uit de bijstand haalde. Velen werken inmiddels in een vast dienstverband en ook bij Open Hiring is dat de stip aan de horizon.